Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


copy-of-abcd0001.jpgNimfa papagáj


Latin Neve: Nymphicus Hollandicus

Angol neve: Cockatiel

 

 

 

 

 


Viselkedése


Viselkedését tekintve számomra az egyik legkedvesebb papagáj fajom közé tartozik. Egy igazi kis egyéniségek tudnak lenni, nincs két egyforma. Van aki bújós, van aki félős vagy távolságtartó, s ezer változata van viselkedésüknek. Beszéd készsége alacsonynak mondható, de azért jó pár szót képesek lehetnek megtanulni, nálam a négyből egy beszél, de viszont tökéletesen értelmesen mondja ki a tanult szavakat. Társas viselkedésüket tekintve monogám, vagyis egy párt választ magának. Élőhelyükön csapatosan keresik fel a táplálkozó és alvó helyeket, ennek köszönhetően ez fogságban is megmaradt, így a legtöbb esetben ha egy megindul csata kiáltással akkor a többiek is követik. Tévhit lenne az, hogy félősebb lenne mint bármelyik faj a világon amiért képesek „riadtan” neki veselkedni a dolgoknak. Nekik ez ösztönből adódóan egy fajta kényszer mozgás, hiszen élőhelyükön is gondolnak egyet s akár az éjszaka közepén neki indulnak. Ez miatt viszont óvatosságra intenék mindenkit, szóval ha kalitkában vagy szabadon a szobában történik egy ilyen esemény mihamarabb kapcsoljuk fel a villanyt nehogy összeverjék szárnyaikat a rácson, neki ütközzenek a falnak vagy üveg felületnek mivel ez végzetes lehet számukra.


copy-of-432.jpgTartása, elhelyezése


Az nimfa papagáj számára a minimális kalitka méretét 100x80 cm alapterületű és 100 cm magasságúnak ajánlanám akár az énekes papagáj esetében. Ebben egy pár már megkaphatja a minimális helyigényt, de ennél csak nagyobb legyen, hogy ha azt szeretnénk, hogy minél jobban érezzék magukat. Mint leendő madártartókat mindenkit arra ösztönöznék hogy az állat érdekeit vegye alapul, hiszen nekünk vannak kiszolgáltatva. Nagyon szeretik a hintákat, játékokat, viszont a tükröt senkinek nem ajánlom, tudják ők enélkül is magukról, hogy szépek. Tudományosabb kifejezéssel élve tudnunk kell, hogy a tükröt nem tudják úgy használni mint önfelismerő eszköz. A madarat megtévesszük, megbolondítjuk vele. Tükör helyett társat kell neki adnunk, akivel egészséges családi életet tud élni. Nagy volieres tartás esetében lenne a legjobb helyük, akinek van lehetősége csak ajánlani tudom, így  több pár is tartható együtt. Elegendő számukra a 19x19-s ponthegesztett drótháló, s természetesen egy fűthető védőházat is kell biztosítanunk. Nagyon szeretnek fürdeni, ha nem találnak fürdetőt akkor az ivóvizükben fognak előszeretettel megmártózni, így ajánlott egy nagyobb tál behelyezése is lakhelyükre.


Takarmányozás


Táplálkozásukat tekintve fontos a változatosan összeállított eleség:  Sárga köles, Fénymag, Fehér köles, Hántolt zab, Japán köles, Szeklice, Pohánka, Hántolatlan rizs, Zab, Kendermag, Lenmag, Osztrigahéj, csemegének ajánlott a I. osztályú fürtös köles. 
A zöld lédús takarmányról se feledkezzünk meg (répa, alma, körte, saláta, petrezselyem, banán, dinnye, paradicsom, teljes érésben lévő kukorica, főtt kukorica, stb.). Akinek nincs ideje ezt a változatos gyümölcs- zöldség mixet elkészítenie az vehet mirelit jó minőségű mexikói keveréket vagy francia saláta keveréket. 

Ezen kívül saját készítésű lágy eleség elkészítését tudom ajánlani, melyet mindig frissen kínálunk fel állataink számára. Tenyészidőszak esetében ennek biztosítása elengedhetetlen. Az általam készített eledel tartalmaz főtt tojást, melyet minimum 30 percen keresztül főzünk, összetörjük villával, répát, esetleg gyümölcsöt és kemény sajtot reszelünk bele, majd összekeverjük, s frissen tálaljuk akkora mennyiségben amit hamar elfogyaszt a madár, hogy ne romoljon meg szobahőmérsékleten(a fel nem használt eleséget a hűtőben egy napig tárolhatjuk).


copy-of-dsc02738.jpgTenyésztés

Tenyésztéséhez megfelelő neki a 20x20x30 cm (HxSZxM) 6cm-s röpnyílás méretekkel rendelkező odú, aljára tegyünk forgácsot. Átlagosan 4-5 tojás tojik a tojó, 18- 20nap a kikelési idő. A 30-34 napon a fiókák szárnyra kelnek,kirepülnek, s még két hétig  a szülők etetésére szorulnak. A szülők felváltva költenek, s etetik fiókájukat, a kis madarak nyaktollát tépkedve már jelzik hogy el kell hagyniuk a fészek környékét. Teljes ivarérettségüket 24 hónapos korukban érik el, ez előtt ne engedjük őket költeni se.

Általános leírás a Wikipédián>>

 

A mappában található képek előnézete Nimfa papagáj

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fokusz@lajt.hu

(Ferenc, 2015.09.27 13:22)

Kedves István!
Sajnos már megint én zavarnék! Hát megérkeztek a Nimfák de sajnos elég beteg a tojó! Nehezen veszi a levegőt illetve sípolva, tüsszög és köhög! Ha tud nekem segíteni megköszönném! Tudom esetleg én is ápolni vagy vigyem állatorvoshoz?
Válaszát köszönöm : Ferenc

Re: fokusz@lajt.hu

(István, 2015.09.28 21:35)

Ne haragudjon hogy megkésve válaszolok. Mindenképp ajánlom azert egy orvos felkeresését. Házi praktikák amiket lehet alkalmazni: infra lámpa vagy még jobb ha bioptron làmpát sikerül szerezni s a kalitka fölé rakni hogy melegen tartsa a kis állatot. Mellette probiotikum(gastroferm m+c) adható esetleg vagy vitamin(kormivin). Legyengült madárka esetén szőlőcukros víz, de ezt csak tényleg gyenge madárkának. Csodát az orvostól se várjon mert annyira kicsik ezek a madarak hogy nehéz sok kezelést alkalmazni, illetve kevés vizsgálatot lehet elvégezni rajtuk. Remelem tudtam kicsit segíteni. Majd írjon mi a helyzet a kis madárkákkal. Üdvözletem

Re: Re: fokusz@lajt.hu

(Ferenc, 2015.09.29 12:59)

Üdvözlöm István!
Megint csak köszönöm a segítségét! Három napja vannak nálam a madárkák de még mindig nagyon félnek! A tojónak hál isten nagyon jó az étvágya és azon túl hogy nagyon nehezen veszi a levegőt és tüsszög teljesen rendben van! Egy lábon alszik :-) Voltam orvosnál aki azt tanácsolta ne mozgassam a madarat mert el is pusztulhat! írt neki fel neo-te sol port hogy ezt keverjem a vizébe! Most beszerzem a vitamint amit ajánlót, infra lámpázom napi kétszer egy órát illetve hősugárzóval 26 fokon tartom a hőmérsékletet ! Remélem ezzel tudok a madárkának segíteni!
És tényleg köszönöm a segítségét!

fokusz@lajt.hu

(Ferenc, 2015.09.25 09:44)

Kedves István!
Köszönöm az értékes információkat! Holnap érkeznek a madárkák és remélem hogy jól fogják érezni magukat!
Üdvözlettel: Ferenc

fokusz@lajt.hu

(Ferenc, 2015.09.23 17:03)

Üdvözletem!
Tanácsot szeretnék kérni! A hétvégén fogok kapni egy Nimfa párt! Nagyon rossz körülmények közül hozom el őket ezáltal igen vadaknak tűnnek és nagyon félősek! Már három évesek! Az lenne a kérdésem hogy ők még lehetnek szelídek? Köszönöm válaszát! Nálunk igazi családba kerülnek!
Üdv: Ferenc

Re: fokusz@lajt.hu

(István, 2015.09.24 06:30)

Kedves Ferenc,
Úgy gondolom hogy ilyen fiatal egyedek esetében még van idő s lehetőség a szelidítés folyamatára, persze ez mindig egyén függő. A lényeg a folyamatosság és türelem, amennyiben elkezdi kiengedni őket a szobába, türelemmel foglalja le magát, hogy ne azt érezzék őket sasolja. Ha kijöttek akkor is érdemes megvárni hogy ők közelítsenek. Ajánlom például a társaságukba leülni egy kicsit popcornozni, vagy szotyizni, esetleg kekszet eszegetni, hiszen a kívácsiságukkal lehet majd őket közelebb csalogatni. A lényeg hogy a kiengedésre mindig akkor szánjunk időt amikor tengernyi van, hiszen az első alkalmakkor muszáj kivárni hogy saját maguk tévedjenek vissza s ne erőszakkal legyenek betéve mert akkor félni fognak s megjegyzik. Erre lehetőség a magasabbra helyezett kalitka, este lámpával esetleg megvilágítani stb. Fontos, hogy kaját és vizet ne tegyünk a kezdetekbe kalitkán kívülre mert akkor nem lesz érdemes miért visszamenniük. Az a jó ha azt szokják továbbra is hogy az ilyenek csak az "otthonukban" van, hiszen az a biztonság így azt is kerülni kellene hogy a kalitkába benyúljunk erőszakkal. Remélem tudtam segíteni.

Üdvözlettel: Kohl István

Re: Re: fokusz@lajt.hu

(Ferenc, 2015.09.24 10:10)

Üdvözlöm István!

Hát nagyon köszönöm gyors válaszát nagyon sokat segített! Bár gondolom ha megérkeznek a madárkák egy pár napig még ne engedjem ki őket! Még az lenne a kérdésem ha tud segíteni hogy mi az a táplálék amit nem szabad nekik adni? Sajnos a Nimfáknál nincs tapasztalatom de szeretném őket tisztességgel nevelni!
Köszönöm még egyszer a segítségét!

Tisztelettel: Stabel Ferenc

Re: Re: Re: fokusz@lajt.hu

(István, 2015.09.24 10:39)

Kedves Ferenc,

Elsősőrban természetesen pár napig hagyni kell őket a helyükön, aztán lehet próbálkozni a kiengedéssel fokozatosan.

Hogy mit nem lehet adni arra így nehezebb válaszolni mint amit lehet ;)
Szóval amit én ajánlanék: minőségi I.osztályú eledel (Személyszerint: versele laga african parakeet) + sok gyümölcs, zöldség (napi szinten lehet mást-mást:saláta, répa. répazöldje, petrezsejem, alma, körte, paradicsom, kukorica, paprika, uborka). Ezenkívül főtt tojás, sajt is nagyon jó.

Ui: tudom hogy az általam ajánlott eledel afrikai papagájoknak szól, de összetevőjében gazdagabb mint az ausztrál amit nekik gyártanak, ezért ajánlom.

Ijedős és kiszámíthatatlan?

(Pap János, 2015.03.01 14:10)

Kedves István!

Én most szeretnék egy nimfát ,de sok helyen olvastam ,hogy nagyon ijedős és egy kicsit kiszámíthatatlan.Ebből mennyi igaz?
Előre is köszönöm a választ!

Üdv.;
János

Re: Ijedős és kiszámíthatatlan?

(István, 2015.03.01 15:12)

Na ez egy érdekes feltevés, kíváncsi lennék ki mi alapján állapította meg hogy ijedős. Az én egyéni véleményem: A nimfa papagájok ösztönösen képesek arra hogy egyszer csak meglódulnak s repülnek 2-3-4-5 kört a szobában, ez félévente 1x akár este is megtörténhet, ez nem feltétlenül ijedségből adódik hanem mert ösztönükben benne van a hirtelen vándorlás kényszer(ezért sem érdemes őket kiengedni az ablakon. Úgy gondolom hogy semmivel sem ijedősebb, s kiszámíthatatlanabb mint bármelyik madár, ez ne tartsa vissza, mert nekem az egyik legkedvesebb fajom. Amit megkell érteni minden madártartónak, hogy a papagáj nem domesztikált faj, így ők mindig vadállatok maradnak, őket sok esetben hajtja az ösztön, remélem tudtam segítni. Üdvözlettel.: István

Re: Re: Ijedős és kiszámíthatatlan?

(Pap János, 2015.03.03 19:21)

Nagyon köszönöm!
Ez sokat segített!

nimfám

(adrienn, 2015.01.19 01:24)

Hello
Fél éve van egy nimfám, ő már köszön, fütyül, és le sem száll rólam. Ő egy hím, sárga nimfa. Teljesen elfogadott, szinte párjának tekint. A kérdés hogy hogyan és mi módon tudok neki párt keresni?

Re: nimfám

(István, 2015.01.20 07:24)

Kedves Adrienn,

Kérdésedre a válasz nem túl bonyolult, mivel tudod milyen nemű így keresel neki egy lehetőleg fiatal tojót. Azért ajánlom a fiatalt, hogy Ő is könnyebben hozzád szokjon. Nem kell félni hogy a tied attól elvadul, a lényeg az az hogy miután párt választottál neki ugyanúgy foglalkozz vele is.
Ha bármilyen más jellegű kérdésed lenne várom. Üdvözlettel.: István

Bp XIII.

(Dudásné Tóbiás Katalin, 2010.08.25 18:28)

Kedves István!

Örömmel olvastam és böngésztem jól szerkesztett, gazdagon fotókkal illusztrált honlapod ,s cikkeid. Nagyon sok érdekes,számomra eddig ismeretlen információval gazdagodtam a megjelenített madarakról. Jóérzés, hogy a szakirodalmi tudnivalók mellett saját tapasztalataidnak teret adsz, ezzel válik élővé és hitelessé írásod, megkedvelteted kis társaidat.
Én csak bátorítani tudlak, hogy így tovább hisz Te erre vagy hivatott.

Csicsergő madárbarát üdvözlettel: Kata